La Fira del Jove Emprenedor consolida la seva aposta per fomentar l’esperit innovador entre els joves

Més de 160 alumnes de 9 escoles de la Catalunya central fan realitat els seus projectes empresarials al certamen cardoní.

IMG_0955

Cardona va acollir diumenge passat la 4a edició de la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya central amb una alta participació d’alumnes que van presentar fins a 35 projectes d’empresa i negoci.

La jornada va arrencar de bon matí amb la presentació, als estands de la plaça de la Fira, dels projectes participants al certamen. El plat fort de la jornada es va viure al saló de sessions de l’Ajuntament cardoní, que va acollir la competició dels projectes finalistes al certamen. Els 15 equips finalistes van defensar els seus projectes davant d’un jurat format per Josep Tristany, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cardona; Ramon Vilajosana, president de l’Associació d’Empresaris de Cardona; Josep Maria Borés de l’Associació d’Empresaris per al Solsonès i Valentí Farràs, de l’Associació Goral, Iniciatives Cardonines. 

Mitjançant el format de “pitching” o exposició oral breu, els membres dels equips seleccionats -5 per cada una de les 3 categories del concurs- van exposar al públic els seus projectes. Els assistents van poder conèixer les propostes de negoci i empresa que cada equip havia creat i desenvolupat per a la Fira a les seves escoles durant el curs.

Tecnologia, salut i bellesa guanyen els premis de la Fira
En la categoria “Before”, el projecte guanyador va ser “Smag”, de l’Escola Vedruna Carme Cardona, consistent en una bateria per aparells electrònics que es carrega amb el moviment.

La categoria “After” la va guanyar el projecte “Companys Especials”, de l’Escola Montserrat Sant Vicenç de Castellet, una empresa pensada per proporcionar benestar integrat, mitjançant la interacció de persones i animals de companyia.

En la categoria “Youth” el projecte guanyador va ser “Bgromming”, de l’Escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet, consistent en la creació d’una empresa dedicada a l’estilisme de barbes i bigotis.

El jurat va lliurar una menció especial al projecte “Matèria”, de l’IES Sant Ramon de Cardona, que proposava la creació d’una empresa de mobiliari, utilitzant com a matèria prima fusta reciclada i la recuperació de mobiliari vell a través de la restauració.

IMG_0899

El jurant va destacar l’originalitat de les propostes presentades i va valorar de manera molt destacada la qualitat de les presentacions realitzades. El premi pels equips guanyadors consistirà en un “innovation trip” o viatge d’innovació per conèixer destacades empreses de Catalunya que tinguin relació amb el contingut dels seus projectes.

Un cop finalitzat el pitching, el meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, va pronunciar la conferència “L’emprenedoria, l’art de no avorrir-se mai!”. La Fira va concloure amb l’acte de lliurament de premis als equips guanyadors per part dels membres del jurat i l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que va felicitar “als participants i als organitzadors de la Fira per l’èxit de l’edició d’enguany”. Estruch va explicar que Cardona està impulsant diverses accions de dinamització de la vila i es va mostrar convençut que iniciatives com aquesta “contribueixen a fer de Cardona un poble emprenedor”.

IMG_0933

També van participar a la Fira els alumnes de 6è de primària de les escoles de Cardona i Solsona que van realitzar una sessió conjunta, conduïda pel consultor Santi López Villa, sobre emprenedoria.

La Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central està organitzada per l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i compta amb diversos col·laboradors locals, com el Consell Comarcal del Solsonès, les associacions empresarials de Cardona i Solsona, el Cinema Amateur Cardoní, Goral, la Fundació Vila Medieval i les empreses Semen Cardona, E2S Produccions, Vidmar, Flequers de Cardona i La Caixa. La Fira va néixer amb l’objectiu de fomentar l’educació emprenedora entre els joves i inculcar l’esperit creatiu i innovador dels alumnes.

IMG_0938

IMG_0885

Tomàs Molina assistirà a la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central que se celebra diumenge vinent a Cardona

La Fira 2016 compta amb la participació de més de 160 alumnes i 35 equips de 9 centres educatius de la Catalunya Central.

El popular meteoròleg de TV3 obrirà la competició que escollirà els tres millors projectes emprenedors que es presenten a la Fira.

fira-jove-emprenedor2016web

Més de 160 alumnes de 9 escoles de la Catalunya Central participaran diumenge vinent, dia 22 de maig, a la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central que se celebra per quart any consecutiu a la vila de Cardona.

La iniciativa, pensada per fomentar l’esperit emprenedor entre els joves estudiants, reunirà a la vila ducal un total de 35 equips que participaran en una competició que adopta el model de “pitching” o exposició oral breu en la qual cada equip presentarà el seu projecte a un jurat que valorarà i puntuarà les propostes i premiarà el millor projecte de cada categoria.

L’encarregat d’obrir la competició serà el meteoròleg Tomàs Molina, Cap de meteorologia de Televisió de Catalunya, President del Consell Català de la Comunicació Científica i professor de la Universitat de Barcelona. La competició se celebrarà al saló de sessions de l’Ajuntament de Cardona i el premi consistirà en un “innovation trip” o viatge d’innovació per conèixer destacades empreses de Catalunya que tinguin relació amb el contingut dels projectes guanyadors.La competició consta de tres categories segons les edats dels equips: Before (per alumnes de tercer i quart d’ESO), After (per alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà) i Youth (per alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior).

En aquesta edició, la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central, compta amb la participació d’estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius de 9 centres educatius del Bages, el Berguedà, el Solsonès i l’Anoia. Els 35 equips que es presenten a concurs han creat i desenvolupat els seus projectes als seus centres en hores lectives i fora també de l’horari escolar, amb el seguiment de professors i, en alguns casos, de tutors voluntaris.

Durant tot el matí, la plaça de la Fira acollirà la mostra de projectes emprenedors
Els actes de la Fira 2016 començaran a les 10 del matí amb l’exposició de projectes i venda de productes als estands de la plaça de la Fira. Paral.lelament es donarà el tret de sortida del pitching amb la conferència “L’emprenedoria, l’art de no avorrir-se mai!”, a càrrec de Tomàs Molina i, seguidament, s’iniciarà la competició. A les 12:30 hores les autoritats visitaran els estands de la fira i entrega els diplomes acreditatius a tots els participants. A les 13:30 hores s’anunciarà el veredicte del jurat i es farà el lliurament de premis. Per altra banda, de les 9:30 a les 11 hores es farà una presentació col•lectiva de l’alumnat de 6è de primària conduïda per Santi López Villa, consultor en organitzacions, persones i desenvolupament local i escriptor.

La Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central està organitzada per l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, seguint el format dels anys precedents, i compta amb diversos col·laboradors locals, com el Consell Comarcal del Solsonès, les associacions empresarials de Cardona i Solsona, el Cinema Amateur Cardoní, Goral i les empreses Semen Cardona, E2S Produccions i Flequers de Cardona.

L’any passat, la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central va comptar amb la participació de 150 alumnes de diversos centres educatius de les comarques centrals que van presentar una quarantena de projectes al certamen. La Fira va néixer amb l’objectiu de fomentar l’educació emprenedora entre els joves i inculcar l’esperit creatiu i innovador dels alumnes.

Cardona impulsa l’emprenedoria entre els joves de la Catalunya Central

La Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central celebra enguany la seva quarta edició amb l’aval de l’èxit de les convocatòries precedents

Fira Jove Emprenedor2016

La vila de Cardona acollirà el proper 22 de maig la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central 2016, una iniciativa pensada per incentivar l’esperit emprenedor entre els joves i fomentar la seva capacitat creativa.

La Fira convoca els alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius de les escoles del Bages, Solsonès, Berguedà i l’Anoia per tal que desenvolupin les seves idees i propostes de negoci i les presentin al concurs que organitza el certamen. A més, en aquesta quarta edició del certamen s’hi afegeix la participació dels alumnes de 6è de primària de Solsona. En els anys anteriors ja hi participaven, sense concursar, els alumnes d’aquest curs de Cardona.

A partir d’aquesta setmana i fins al proper 4 d’abril, els equips que vulguin presentar-se al concurs podran fer la inscripció a través de la pàgina web de la Fira: http://firajoveemprenedor.cat, en la qual s’hi pot trobar tota la informació. Els organitzadors de la Fira ja s’han posat en contacte amb les escoles que han participat anteriorment al certamen per convidar-les i animar-les a presentar-se en aquesta nova edició.

Un màxim de 45 projectes emprenedors es presentaran als estands de la Fira i 15 competiran en la fase final

El diumenge 22 de maig, la plaça de la Fira de Cardona acollirà la mostra de les propostes seleccionades per al certamen, que s’organitzaran en tres categories: Before (segon cicle d’ESO), After (batxillerat i cicles formatius de Grau Mitjà) i Youth (cicles formatius de Grau Superior). En el mateix espai, també exposaran els seus projectes  els alumnes de 6è de primària de Cardona i Solsona que participaran al certamen fora de concurs.

De les propostes presentades, el jurat en seleccionarà 15 -5 per a cada una de les tres categories-, que s’enfrontaran en la fase final del concurs. Una presentació pública del projecte, en format “pitching” o exposició oral breu amb preguntes del jurat, determinarà els vencedors finals per a cada una de les tres categories. Els tres equips guanyadors obtindran com a premi un “innovation trip” o viatge d’innovació per conèixer empreses de Catalunya que tinguin relació amb el projecte premiat.

La Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central està organitzada per l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, seguint el format dels anys precedents, i compta amb diversos col·laboradors locals, com el Consell Comarcal del Solsonès, les associacions empresarials de Cardona i Solsona, el Cinema Amateur Cardoní, Goral i les empreses Oli Migjorn, Semen Cardona, E2S Produccions i Flequers de Cardona.

L’any passat, la Fira del Jove Emprenedor de la Catalunya Central va comptar amb la participació de 150 alumnes de diversos centres educatius de les comarques centrals que van presentar una quarantena de projectes al certamen. La Fira va néixer amb l’objectiu de  fomentar l’educació emprenedora entre els joves i inculcar l’esperit creatiu i innovador dels alumnes.

 

BulliLab, Mr. Wonderfull i la casa de fusta més alta de Barcelona acullen els premiats de la Fira del Jove Emprenedor

>>> La mostra i competició de projectes emprenedors va tornar a premiar els guanyadors amb un ‘innovation trip’ per iniciatives que tenien relació amb els seus propis projectes.

>>> Amb el viatge, tanca oficialment la tercera edició de la Fira, impulsada per Goral, coorganitzada amb l’Ajuntament de Cardona i desenvolupada per E2S.

Els guanyadors de la tercera edició de la Fira del Jove Emprenedor van recollir aquest dilluns el seu premi. Però no va ser un premi material, com és habitual, sinó una experiència que té com a finalitat donar-los una empenta en el seu camí emprenedor: un “innovation trip” o viatge a la innovació que els va dur a conèixer iniciatives relacionades amb els seus propis projectes.

Els 15 joves, dos dels seus tutors i una responsable de Goral vam viatjar a Barcelona per a conèixer d’aprop experiències de persones que excel·leixen com a creatius i emprenedors.

La primera visita es va realitzar a la construcció de la casa de fusta més alta de Barcelona. casa fustaEn Pere Linares de House Habitat, ens va explicar molt bé l’èxit que com a bon emprenedor han assolit, trobant una solució per a un determinat sector de la població que té clar el tipus de vivenda que vol: cases ecològiques, bioclimàtiques o d’energia zero que es basen en un disseny intel·ligent i en materials d’aïllament eficients. Aquest tipus de cases està comprovat que tenen una reducció de costos d’energia del 70%.

També han sabut buscar els col·laboradors, especialistes en cada part de la solució, tant de materials constructius com de sistemes d’energia, com en màrqueting i difusió de la notícia i el resultat ha estat un èxit sense precedents. En un sector com és el de la construcció que porta tants anys estancat, la demanda d’aquest tipus de cases està creixent molt. Per tant, ells han sabut ser els pioners!

IMG_20150629_105833

La segona visita va ser a la Fundació del Bulli, el Bullilab. Els seus responsables van explicar molt detalladament aquest nou macroprojecte que està duent a terme el prestigiós cuiner Ferran Adrià amb la col·laboració d’un equip de 60 persones.

IMG-20150629-WA0011

El BulliLab és un espai situat a Barcelona on l’equip de Ferran Adrià més equips d’investigadors procedents de grans empreses col·laboradores, treballen sobre diferents projectes sota el paraigües de Sapiens, que és la metodologia d’estudi i anàlisi evolutiu i creatiu que apliquen en cadascuna de les disciplines de la gastronomia que estudien. Al final, volen tenir l’enciclopèdia més gran que mai s’ha fet sobre gastronomia. Col·laboren amb companyies multinacionals com Disney, Circ du Solei o Telefònica. Més endavant, aquesta metodologia es podrà utilitzar en el camp educatiu i de la innovació. Un complex projecte per a un gran geni.
IMG-20150629-WA0024

Després d’aquestes dues visites, els participants necessitaven agafar forces. El dinar va ser al Caixaforum, on els va rebre el seu director i alhora president de Goral (impulsor de la Fira), Valentí Farràs.

IMG_20150629_141018

I després de dinar van visitar Mr. Wonderfull. Fa 4 anys, dos dissenyadors gràfics van tenir una idea que cobria una necessitat, van començar a llençar missatges positius (molt ben dissenyats) a les xarxes socials i ara ja tenen una plantilla de 50 treballadors i una facturació a l’alça. Espectacular!

IMG_20150629_155429

Goral va regalar un llibre a cadascun dels guanyadors, fet per Mr.Wonderfull, on s’explica de forma molt visual què vol dir ser emprenedor. Els seus autors, Javi i Angi, van signar i dedicar pacientment tots els llibres.

IMG_20150629_162250

IMG_20150629_163301

Al final del dia, satisfacció compartida.

Sigueu honestos, busqueu col·laboradors, treballeu intensament, busqueu solucions, la inspiració t’ha de trobar treballant, … De ben segur, les frases que ens han dit aquests emprenedors sortiran en molts dels nostres pensaments d’ara en endavant, tant per als joves com per als grans, per això aquest premi té un valor immaterial incalculable, perquè formarà part del nostre coneixement per sempre!

 

UN NOU ESCENARI AL PASSEIG DE LA FIRA

Cada any la volem “liar més grossa”, és per això que aquest any la Fira del Jove Emprenedor tindrà un escenari on joves d’aquí i d’altres municipis crearan ambient amb la seva música. I és que l’emprenedoria no només sorgeix de la feina sinó, sobretot, de les aficions. Aquest any volem que la fira es converteixi en una gran festa.

Això serà possible gràcies, sobretot, a la col·laboració amb Musicant de Cardona. Un luxe poder comptar amb la seva col·laboració. Que sigui per molts anys.

Una gran col·laboració amb la nostra fira: el Cinema Amateur Cardoní gravarà totes les presentacions del pitching

02I93874_baixa

El Cinema Amateur Cardoní farà una aportació molt especial amb la Fira del Jove Emprenedor i es que gravarà totes les 15 presentacions que es realitzaran per al pitching perquè els joves finalistes guardin un bon record de la seva participació. Això farà que obrim no només un canal de vimeo sinó també un nou apartat en aquest mateix web.